Sunday, February 27, 2011

TV CHINA DROP VOLTAGE REGULATOR

 Petang ni adalah satu petang yang memeningkan kepala otak mana taknya,buka satu tak jadi, buka dua pun tak jadi,last-last yang ketiga begitu memeningkan.Sebuah tv China menggunakan ic choroma TMP8823,menurut kata tuan dia kerosakkan asal gambar lambat keluar,yang pasti penyebabnya mungkin CRT soket.Penyakit sekarang dah jadi lain,standby sahaja.. bila di on dengan remote...chreeek bunyinya.Masa standbye regulator okey tapi bila horizontal osc voltage jadi drop sehingga 15 volt sahaja.Menurut pengalaman aku mungkin TR Horizontal atau FBT.Aku periksa TR Horizontal okey dan langkah kedua aku free pin
FBY(+BIN) teryata sudah tak drop tapi bila sambung balik pin tersebut dah jadi drop balik dan sahlah FBT buat hal.Aku coba cari kt board yang terpakai ada lah jumpa,no FBT asal BSC25-1003A yang aku jumpa BSC25-Z1003A ala sama la tu ,aku ganti dan pateri dan seterusnya aku on tv...alamak serupa macam juga...pening-pening.Langkah terakhir aku cabut soket yoke tv pun okey cuma takder gambar....dan sahlah sekarang yoke yang punya angkara.Aku guna yoke second tapi yang jadi masalah saiz vertikal pulak,untuk korang yang malas buka code factory bolehlah modified perintang yang bernilai kecil ke ground ...pandai korang lah nak buat macamana...


1 comment:

Alang said...

salam..saya ada mslah brkenaan dngn tv buatan china(zamporo)..mslah nya ialah apabila on kn sperti biasa gambar keluar tp tidak cerah sprti biasa dan mngeluarkn warna merah yg bnyk dn gmbar mnjdi gelap..saya telah 3 trnsistor pada bhagian board crt tp hasil nya sama juga..apakah yg prlu saya lakukan lg?perlukah saya menukar flyback?saya dh pening memikirkn masalh ini..dan mengapakah tv buatan china dan pensonic sering kali trjd masalah begitu?adakalanya mengeluarkan warna hijau..berdasarkan pngalaman yg bro ada saya harap bro dpt mngajar saya..TQ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WARNING

AWAS JANGAN MENCUBA KALAU ANDA
BUKAN SEORANG JURUSERVIS

Popular Posts

service manual dan diagram

PELAWAT

free counters