Monday, February 22, 2010

TV PANASONIC 21'' TAK HIDUP

Pagi kelmarin aku terima sebuah tv panasonic 21 inci..menurut kata tuan dia tv dia memang tak pernah tutup,aku faham dan dia off dgn remote jadi dalam keadaan standbye..jadi nak jadikan cerita mati la tv ni.Aku buka dan check memang dah mati,langkah yang pertama periksa condeser 450uf-400 volt pada kebiasaan memang masih terdapat charge buang charge terlebih dahulu

gunakan mentol lampu 240v letakkan di polariti + dan - sampai mentol menyala..seteruskan periksa STR W6754 kalau rosak tukar periksa zener diode dan resisten yang berkenaan.Aku periksa dan ada 3 ekor anak buaya yang melekat pada transistor horizontal output setelah diperiksa dengan baik aku tukar str dan aku on tv...tv hidup sekejap dan led berkelip-kelip mesti ada masalah lain ni....aku periksa suplly +140 volt ok je rupanya ada resisten R5198 putus tapi masalahnya tak nampak berapa nilainya aku ambil resisten 4R7ohm 3watt aku pasang dan on tv ternyata hidup dgn normal....

2 comments:

Anonymous said...

Berapa kos baiki TV kalau jadi macam ni?

MOBYDICK said...

Kebiasaannya tidak melepasi RM100...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WARNING

AWAS JANGAN MENCUBA KALAU ANDA
BUKAN SEORANG JURUSERVIS

Popular Posts

service manual dan diagram