Friday, February 20, 2015

ELBA VACUUM CLEANER EV-2901

Membaiki vakum ni bukan semudah yang di sangka kerana memerlukan kesabaran berbanding membaiki tv kerana nak buka covernya amatlah(malas) dalam bahasa mudah tapi nak tak nak kena buat juga sebab tak ada kerja yang senang,nak dapat duit orang bukan hal yang enteng.Sebuah vakum cleaner jenama elba rosaknya tak hidup(bukan tak bernyawa) maksudnya tak berfungsi la tu.

Monday, February 2, 2015

TV CHINA ROSAK VERTIKAL

Sebuah tv china 21 inci yang menggunakan ic LA76810 pada awalnya hanya standby sahaja selepas mengantikan transistor horizontal yang short tv kembali normal, tapi vertikalnya pula sempit,tukar beberapa  kondenser tapi tetap sama.

Friday, January 30, 2015

DUNN MIDI HI-FI SYSTEM NO POWER


Sebuah Midi Hi-Fi system buatan china tiada power(tak hidup la tu,,),dari pemeriksaan awal di dapati fius dalam keadaan baik,sangkaanku mungkin pada bahagian ic power tetapi bila apabila postmortem dibuat mungkin tidak kerana beberapa alibi.

Sunday, January 18, 2015

TV LCD SINGER GAMBAR GARIS HORIZONTAL

Sebuah tv lcd 32 inci berjenama Singer Model No:TLD325 kerosakkan mengeluarkan garisan vertikal(istilah sebenar adalah horizontal) pada bahagian bawah panel,

Thursday, December 4, 2014

PHILIPS LCD 32" BACKLIGHT PROBLEM

Mainboard




Sebuah tv philips lcd 32 inci(model 32PFL3605S/98) masalah pada backlight,ianya hanya menyala seketika kemudian padam,tapi suaranya masih ada.Tv ini aku beli dari seorang pelanggan dengan harga RM100 kerana pemiliknya tak nak baiki.

Saturday, November 29, 2014

TV PHILIPS TRANSISTOR HORIZONTAL PANAS

Assalamualaikum pada semua beragama islam dan salam sejahtera buat non muslim.Sebuah tv philips 21 inci ini agak merumitkan untuk di selesaikan,masalah asalnya tv lambat hidup terpaksa di on dulu untuk sekian lama barulah hidup.Tv ini sudah aku baiki dulu dengan masalah yang hampir sama.

Thursday, September 12, 2013

PANASONIC DVD HOME THEATER TAK HIDUP

Beberapa hari lepas aku membaiki sebuah home theater berjenama Panasonic,dari pemerhatian awal aku dapati fiusnya(ac 240 supply) putus.Kebiasannya bila fiusnya putus kerana shock pada bahagian primary atau pun secondary.Setelah puas membuat pemeriksaan aku dapati sebuah str bernombol W6765N dan ic MIP2F2 yang buat hal,setelah di gantikan Alhamdulillah berjaya...

Tuesday, June 4, 2013

PHILIPS LCD SUPER CRISTAL 42 INCI KENA PETIR

Akibat   kecuaian pengguna yang tidak peka tentang bahayanya kilat atau juga di sebut petir ,jangan sesekali tinggalkan plug 3 pin pada plug eletrik ketika meninggalkan rumah ketika bercuti atau ketika musim hujan kerana kesanya sama walaupun peralatan eletrik tidak digunakan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WARNING

AWAS JANGAN MENCUBA KALAU ANDA
BUKAN SEORANG JURUSERVIS

Popular Posts

service manual dan diagram