Tuesday, February 2, 2010

TV MIZUDA STANDBYE

Assalamualaikum semo(semua)..hari aku  baiki  tv china berjenama MIZUDA lama dah tuan dia hantar, hari ni barulah aku sentuh apa nak buat banyak kerja.Macam biasa aku on tv lampu led menyala(pilot lamp) sangka aku tv ni normal je ...tunggu dalam 3 minit tak ada apa-apa yang keluar ...aku buka cover belakang aku check




regulatornya masa standby ada +30volt sahaja tapi bila horizontal start dah jadi tinggal lah lebih kurang +20 volt,mana lah boleh beroperasi dengan betul ini penyakit biasa lah kapasitor 100uf 160v yang rosak terus aku tukar allhamdulillah beres tapi ada masalah lagi gambar pulak gelap...check voltage screen ada lebih kurang 300volt ,periksa tube..juga berkeadaan baik rupa-rupanya perintang yang buat hal (Suplly heater)aku bypass dan bila aku on tv semuanya beres...

3 comments:

BUJANG SUSAH said...

huh.... sifu mmg power laa.. shabas...!!! klau hantar kat org lain confirm dia org xnak repair ni. org kata tv china brand ni klau rosak org buang je.

MOBYDICK said...

Terimakasih bro..inilah dinamakan rezeki selagi boleh baiki kita baiki nak buang membazir pulak..tv china ni bergantung pada nasib le ada yang tahan ada yang tak tapi comfirm boleh beli la murah pulak tuuuu....

BUJANG SUSAH said...

Salam sifu... nak mintak tolong skit ni.. berkenaan monitor lcd yg sy guna ni.. masalahnya sekejap2 dia boleh guna, nanti tgh2 guna tiba2 dia padam je.. semua lampu LED yang ada kat monitor ni akan hidup bila lcd ni terpadam. x tau la apa masalahnya. lcd saya ni jenama DELL 20 inci. model 2000FP klau x silap laa. klau boleh atas pengalaman sifu apa yg problem rasanya tu ek?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WARNING

AWAS JANGAN MENCUBA KALAU ANDA
BUKAN SEORANG JURUSERVIS

Popular Posts

service manual dan diagram